Όλα στην 1/1 κλίμακα
   

 

Οχήματα

Η Mercedes ...του φαντάρου (Mercedes-Benz / ΕΒΟ 240GD & 290GD)

Στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στην Σίνδο, λίγα χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, συναρμολογούνται τα Mercedes Benz "G-Wagen" του Ελληνικού Στρατού.

Από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας με αγάπη

Ανάμεσα στα οχήματα που παρέλαβε, από το πρώην Ανατολικογερμανικό οπλοστάσιο, ο Ελληνικός Στρατός, συγκαταλέγονται και μερικά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η παρουσία τους, έξω από τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, ήταν, μέχρι πριν λίγα χρόνια, αρκετά σπάνια: Κλασσικά παραδείγματα ένα Ανατολικογερμανικής κατασκευής φορτηγό Robur LO2002A, με κλωβό συντήρησης τηλεφωνικών γραμμών και ένα Σοβιετικής κατασκευής αμφίβιο τζίπ LuAZ-967M.

Το Leopard-1 στον Ελληνικό Στρατό

Στα 1981 ο Ελληνικός Στρατός παραγγέλει στη Γερμανική εταιρία Krauss-Maffei 104 άρματα μάχης Leopard-1A4/GR1, 2 άρματα εκπαίδευσης οδηγών Fahrschulpanzer ("Δασκάλες") και 4 άρματα περισυλλογής Bergepanzer Standard (1ST). Είναι η πρώτη από μιά σειρά παραγγελίες, που θα φέρουν την Ελλάδα, 25 χρόνια αργότερα, στην πρώτη θέση του "Leopard-club", έχοντας παγκοσμίως το μεγαλύτερο αριθμό Leopard στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεών της.

 

 

Μουσεία - Συλλογές

Στρατιωτικό Τεχνολογικό Μουσείο Lešany, Τσεχία

Ένας μικρός αρματικός παράδεισος στη μέση της Ευρώπης, όπως ήταν το 2004. Απ' ότι διαβάζω πλέον φιλοξενεί Ελληνικά Leopard-1V, M48A5 MOLF και Μ60Α3 σε κίνηση

Museo Ferroviario di Trieste 'Campo Marzio'

Ο παλίος σιδηροδρομικός σταθμός 'Campo Marzio' στεγάζει από το 1984 το Μουσείο Σιδηροδρόμων και Μέσω Σταθερής Τροχιάς της Τεργέστης.

Museo di Guerra per la Pace 'Diego de Henriquez'

Η συλλογή στρατιωτικών οχημάτων του Diego de Henriquez (1909-1974) στεγάζεται στο "Museo di Guerra per la Pace", της Τεργέστης (Via Costantino Cumano 24). 240 «ηρωικές» φωτογραφίες τραβηγμένες τον Απρίλιο του 2004. Η συγκίνηση και η ταραχή που ένιωθα δικαιολογούν ορισμένες κουνημένες πόζες...

 

 

Επιδείξεις - Παρελάσεις

Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2014

9 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη. Το αποτέλεσμα επι της οθόνης σας...

Γιορτή Αεροπορίας, Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, Τανάγρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα μπλα μπλα μπλά... «101 ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ» μπλα μπλα μπλά... Ε! να μη σας κρατάω σε αγωνία: Τα εκθέματα!!!

31η Πανελλήνια Έκθεση - Διαγωνισμός Μοντελισμού της IPMS by Vasilios Daskalakis®

Το δεύτερο super-set με 673 φωτογραφίες, τραβηγμένες από το Βασίλη Δασκαλάκη. Απολαύστε!

31η Πανελλήνια Έκθεση - Διαγωνισμός Μοντελισμού της IPMS

Αυτή τη χρονιά οργανώθηκα!!! Μηχανή, τρίποδας, extra μνήμες, γυαλιά πρεσβυωπίας (πέρασαν τα χρόνια...) και κατέφτασα νωρίς το Σάββατο το πρωί. Ιδού τα αποτελέσματα!

Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2005

Τώρα πια, μόνο από φωτογραφίες θα τις βλέπουμε... Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο :-(

IPMS 2011 - Iστορικά οχήματα του Σ.Δ.Ι.Ο.

Ο Σύλλογος Διατηρήσεως Ιστορικών Οχημάτων συμμετείχε στην 30η Πανελλήνια Έκθεση - Διαγωνισμό Μοντελισμού της IPMS με 7 οχήματα και μία μοτοσικλέτα

30η Πανελλήνια Έκθεση - Διαγωνισμός Μοντελισμού της IPMS

Τα εκθέματα... δηλαδή ό,τι πρόλαβα να φωτογραφίσω καθώς το Σάββατο αμέλησα (βλέπε τεμπέλιασα) να φέρω τη φωτογραφική μηχανή στην Έκθεση και όλη η δουλειά έγινε την Κυριακή το πρωί, μέσα στον πανικό, την πολυκοσμία και στη βιασύνη. Απολαύστε «τα βιαστικά της αλεπούς» που έλεγε και η γιαγιάκα μου.